Advertentienummer: V2064
Aanmaakdatum: 23-04-2018

Advertentie details

Thema (soort werk):
Hulpverlening
Voor wie:
Individuen
Vraag/aanbod:
Vrijwilliger(s) gevraagd

Lange omschrijving

Asielzoekers die net in Nederland zijn aangekomen, komen al snel terecht in ingewikkelde procedures. Er wordt veel van hen gevraagd en mensen zijn nog niet bekend met de wet- en regelgeving in Nederland. Onze vrijwilligers geven in deze beginfase informatie en ondersteunen bij juridische, asielgerelateerde zaken.

Coachend en signalerend

Als voorlichter in de centrale opvang op de COL (Centrale Ontvangst Locatie) en POL (Proces Opvang Locatie) te Budel Cranendonck ontvang je mensen die meestal net in Nederland zijn aangekomen. Je informeert, signaleert en biedt antwoord op juridische vragen vanuit de asielzoeker. Je zet de eerste stap in het opbouwen van een vertrouwensband met VluchtelingenWerk. Je coacht op zelfredzaamheid en maakt, afhankelijk van de te volgen procedure, een start met de vluchtverhaalanalyse (VVA) waarbij een asielzoeker zijn of haar vluchtmotieven met je deelt om zo een adequate voorbereiding te hebben op de asielprocedure.

Je bent alert op signalen van bijvoorbeeld mensenhandel, psychosociale problematiek en kindspecifieke vervolgingsgronden en verwijst waar nodig door. In je rol van voorlichter heb je waar mogelijk individuele voorlichtingsgesprekken. Maar je kan ook groepsvoorlichting geven indien mogelijk. Je hebt contact met advocaten en andere ketenpartners ten behoeve van ketenbrede begeleiding. Uiteraard word je door ons breed opgeleid om verschillende soorten voorlichting te kunnen geven.

Herken jij jezelf in bovenstaande en ben jij:

Betrokken, maar ook in staat afstand te bewaren

In staat systematisch te werken

Communicatief sterk

Gemotiveerd om iedere asielzoeker een eerlijke kans in de asielprocedure te geven

Dan is de rol van voorlichter in de centrale opvang jou op het lijf geschreven!

Tegenprestatie

Wij bieden jou:

Een stimulerende en uitdagende werkomgeving met ruimte voor je eigen ontwikkeling. Een prettig team waarin iedereen elkaar ondersteunt om samen vluchtelingen verder te helpen. Alle vrijwilligers werken onder begeleiding van een professional. VluchtelingenWerk Zuid-Nederland biedt verder ook een inwerkprogramma waaronder de verplichte basiscursus, workshops en trainingen en reis- en onkostenvergoeding. Wij vragen daarnaast al onze medewerkers een Verklaring omtrent Gedrag aan te leveren.

Enthousiast? Meld je dan aan via deze website en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op! BELANGRIJK: ONTVANG JE OP DIT MOMENT EEN UITKERING VAN HET UWV OF DE GEMEENTE? VRAAG DAN EERST NA BIJ JE UITKERINGSINSTANTIE OF JE TOESTEMMING HEBT OM VRIJWILLIGERSWERK TE DOEN