Punt Welzijn Goedbezig Weert Blog

Richtlijnen veiligheid

Wanneer u via Goedbezigweert.nu in contact bent gekomen met een vrijwilliger, buurtgenoot of professional is het verstandig een afspraak voor een kennismakingsgesprek te maken om te kijken of het klikt. Hier is bewust omgaan met uw veiligheid van belang, dat gelt zowel voor de hulpvrager als voor de hulpaanbieder. Goedbezigweert.nu heeft voor u de volgende tips opgesteld die u als richtlijn kunt hanteren:

Tip 1: Wanneer u als particulier op zoek bent naar hulp, en u zoekt hier ondersteuning bij, dan kunnen wij u in contact brengen met een van onze collega’s. De collega kan u begeleiden bij het selecteren van een geschikte aanbieder. Dit geldt ook als u uw hulp wilt aanbieden.

Tip 2: Wilt u liever niet gelijk bij u  of bij de hulpvrager thuis afspreken voor een eerste kennismaking?  Spreek dan af in een openbare gelegenheid zoals de bibliotheek of een café in de buurt.

Tip 3: Vraag de vrijwilliger, buurtgenoot of professional om een wettig legitimatiebewijs en controleer dit. Een eerlijk persoon zal hier geen moeite mee hebben. Bent u hulpaanbieder? Wees er dan van bewust dat iemand u om legitimatie kan vragen. Geef echter nooit een kopie van een legitimatiebewijs af aan iemand!

Tip 4: Zorg dat er een vriend of familielid aanwezig is bij het kennismakingsgesprek.

Tip 5: Vertrouw op uw gevoel. Wat voor gevoel wekt de persoon in u op? Wat maakt dat u zich zo voelt? Wilt u met deze persoon een persoonlijke band opbouwen?

Tip 6: Maak tijdens het kennismakingsgesprek duidelijke afspraken over de hulp die geboden wordt, de manier van omgaan met elkaar en/of eventuele vergoedingen en verzekeringen. Indien gewenst kunt u samen een contract opstellen en ondertekenen.

Tip 7: Vraag de hulpaanbieder om een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). De VOG is een verklaring waaruit blijkt dat het gedrag van een persoon geen bezwaar vormt voor het vervullen van een specifieke taak of functie in de samenleving.  Dit kan de hulpaanbieder bij de gemeente aanvragen.


Tip 8: Houd ons op de hoogte. Heeft u het gevoel dat een bepaalde persoon verkeerde intenties heeft? Neem contact met ons op, we helpen u graag verder.


Tip 9: Deel geen persoonlijke gegevens zoals een pincode, DigiD, bankgegevens of bugerservicenummer.
 

Tip 10: Let erop dat u de ander niet onnodig of ongewenst aanraakt of vastpakt. Deel niet ongevraagd al te intieme details.

Tip 11: Kijk hoe uw advertentie op onze website wordt getoond. Heeft u misschien ongewild aangevinkt dat uw adres getoond mag worden bij de advertentie? Log dan nog een keer in, en wijzig in de advertentie de gegeven die getoond mogen worden.

Tip 12: Voor jongeren: Betrek je ouders/verzorgers bij wat je doet. Ga voor je je ergens voor aanmeldt, met je ouders in gesprek.

Heeft u een niet-pluis gevoel of is er sprake van grensoverschrijdend gedrag? Neem dan contact op met iemand van Goedbezig Weert: 0495-697900